(COANEGRA) Taller del “Balanç de l’Economia del Bé comú”

Taller del “Balanç de l’Economia del Bé comú”

Publicat: 2 / oct / 2012  |  COANEGRA

Divendres 28 de setembre, sis socis de Coanegra vàrem assistir al taller sobre el “Balanç de l’Economia del Bé Comú” impartit per Christian Felber y Ana Moreno.

Es tractava d’explicar la metodologia per desenvolupar aquesta aplicació ètica de l’economia a empreses, organitzacions, cooperatives, ajuntaments, etc...

Es tracta bàsicament de diferenciar els valors de: afany de lucre, competència en què es basa el capitalisme global, dels valors de: treballar per al bé comú, la cooperació, en què es basa l’Economia del Bé Comú i, per tant, de valorar les empreses, organitzacions, cooperatives, en base a aquests criteris.

Analitzar el balanç de la pròpia empresa i fer dels valors abans esmentats els eixos fonamentals de funcionament. L’objectiu principal ha de ser el bé comú, en comptes de fer-ho amb valors purament econòmics on els beneficis -els diners- són l’únic objectiu. En definitiva es tracta de mesurar l’èxit de l’empresa d’una altra manera.

La dignitat humana, la solidaritat, la sostenibilitat ecològica, la justícia social, y la participació democràtica i transparència són els cinc valors fonamentals de la matriu del bé comú, interrelacionats amb els proveïdors, finançadors, empleats, clients, productes, serveis, l’àmbit social... amb un total de 17 indicadors positius i 16 criteris principals negatius.

El resultat de l’anàlisi o auditoria ens ajudarà a esbrinar si anam cap el bon camí per ser una organització de l’Economia del Bé Comú i quines coses hem de millorar per aconseguir-ho.

De cada vegada, més empreses arreu del món opten per l’Economia del Bé Comú i, això fa pensar que pot ser un camí per canviar el model econòmic i de funcionament de les empreses i també de les institucions públiques més properes a la ciutadania.

Aconseguir el reconeixement a aquest nou model, que sigui vinculant, que les empreses que mesurin el seu èxit en funció del que aporten al bé comú, tenguin un tractament diferenciat i, que aquest nou sistema de valoració sigui vinculant és el repte i l’objectiu a aconseguir.

Si estau interessats en formar part de la xarxa a Mallorca de l’Economia del Bé Comú, vos podeu posar en contacte amb Marc Masmiquel, a l’adreça de correu electrònic: mallorca@economia-del-bien-comun.es